Betogers Libië belaagd door milities

Redactie

Een demonstratie in de Libische hoofdstad Tripoli tegen de vele opstandige milities in het land is vrijdag op geweld uitgelopen. Tientallen militieleden gingen de betogers te lijf. In Benghazi en Tobruk gingen mensen ook de straat op, maar de protesten daar verliepen rustig.

De Libische hoofdstad wordt al bijna twee weken in de greep gehouden door de milities. Diverse ministeries zijn door de milities bestormd en bezet. De milities eisten dat de regering een wet zou doorvoeren die het voor voormalige hoge functionarissen uit het regime van Moammar Gadhafi onmogelijk maakt opnieuw een hoge post binnen de overheid te bekleden.

Het Libische parlement nam de wet aan, maar de milities zijn niet uit Tripoli vertrokken. Volgens ooggetuigen worden de ministeries van justitie en van buitenlandse zaken nog steeds bezet en beletten de militieleden mensen om aan het werk te gaan.

Het begin van het protest in Tripoli verliep vreedzaam. Toen de betogers langs de twee bezette ministeries liepen werden ze belaagd. "Ze sloegen ons in elkaar, vrouwen sloegen op de vlucht en een aantal jonge mannen werd in de kraag gevat en meegenomen", zei een van de betogers. "We hebben geen idee door wie ze zijn meegenomen en waar ze nu zijn."

Minister van justitie Salah al-Marghani deed mee aan het protest en zei bedreigd te zijn door de militieleden. "Ze zeiden tegen me dat ik verantwoordelijk zou zijn voor het bloedvergieten", aldus de minister.

Inwoners van de oostelijke stad Benghazi protesteerden niet alleen tegen de milities maar hekelden ook wat zij zien als het politieke gekonkel van de Libische Moslimbroederschap. De nieuwe wet die het parlement aannam kan Mahmoud Jibril, die interim-premier was tijdens de burgeroorlog in Libië, de kop kosten. De populaire Jibril, die voordat hij overliep naar de rebellen een naaste medewerker was van Moammar Gadhafi's zoon Seif, is de Moslimbroederschap een doorn in het oog. Zijn partij won de meeste zetels bij de parlementsverkiezingen vorig jaar.

De betogers in Benghazi knoopten onder meer een beeltenis van de emir van Qatar op, het land dat volgens een van de belangrijkste steunbetuigers is van de Libische Moslimbroederschap. "Van de dictatuur van Gadhafi naar de dictatuur van de Moslimbroederschap", stond op een van de spandoeken van de betogers.