[FA Cup] Wigan verrast City in finale

Stefan (sportfreak)

Bijna niemand gaf op voorhand een stuiver voor de kansen van Wigan Athletic, maar de club logenstrafte de critici. De FA Cup is dit jaar voor Wigan.

Waar finalisten van de KNVB beker voorafgaand aan de eindstrijd moeten benadrukken dat het bekertoernooi ook een hoofdprijs is, hoeft een Engelse finalist daar geen woorden aan te verspillen. De FA Cup is een zeer eervolle prijs op het curriculum vitae van een speler. Manchester City, voorafgaand aan het duel als torenhoge favoriet bestempeld, had grote moeite met Wigan, waar Ronnie Stam ontbrak vanwege blessureleed. Wel had de kampioen van vorig jaar het betere van het spel op Wembley. De grootste kansen in de eerste helft waren evenwel voor Wigan.

Het publiek had weinig hoogtepunten om te beschouwen tijdens de rust. Ook na de onderbreking slaagden beide ploegen er niet in om de wedstrijd op gang te krijgen. Een te laag tempo en teveel individuele fouten waren debet aan het weinig enerverende wedstrijdbeeld.
Vlak voor tijd velde Pablo Zabaleta het doodsvonnis voor zijn eigen City. Nadat hij eerder in het duel al beboet was met een gele kaart, verdiende hij zijn tweede prent voor een onbesuisde tackle. Met nog slechts vier minuten te gaan zat Wigan in een zetel dankzij de overtalsituatie.

Nog voordat een verlenging uitkomst moest bieden, ging David met de zege aan de haal tegen Goliath. Ben Watson was de grote held van Wigan. In blessuretijd kopte de middenvelder een hoekschop voorbij doelman Joe Hart. Drie minuten later was de verrassing compleet. De scheids blies voor het laatst op zijn fluit en bezegelde het lot van City. Wigan Athletic is de winnaar van de FA Cup.