[Giro] Ritzege Degenkolb na tumultueuze finale

Frank (franklop)

John Degenkolb heeft Argos een ritzege in de Giro d'Italia bezorgd. De Duitser in Nederlandse dienst bleef in de 203 kilometer lange vijfde etappe van Cosenza naar Matera de Spanjaard Angel Vicioso en de Duitser Paul Martens voor. De slotfase werd ontsierd door een massale val in de voorlaatste kilometer.

Degenkolb profiteerde indirect van een val van zijn Sloveense ploeggenoot Luka Mezgec in een lastige bocht. Waar de Duitser ternauwernood overeind kon blijven, smakten de renners achter hem tegen het asfalt of moesten ze in de remmen. Even leek Marco Canola van Bardiani met de overwinning aan de haal te gaan, maar Degenkolb bleek over meer power te beschikken.

Voor Degenkolb is het zijn zesde ritzege in een grote ronde. Zijn eerdere dagsuccessen boekte hij allemaal in de Ronde van Spanje van vorig jaar.

De Nederlander Brian Bulgac maakte op weg naar Matera deel uit van een kopgroep van vijf man. Een serieuze kans op de ritzege hadden de vluchters echter geen moment. In de lastige finale, met een venijnige klim in de laatste tien kilometer, regende het aanvallen. De schuiver van de knecht van Degenkolb in de slotfase bleek uiteindelijk echter van doorslaggevend belang.

De Italiaan Luca Paolini blijft in het bezit van de roze leiderstrui. Donderdag staat er voor de renners een nagenoeg vlakke rit over 170 kilometer op het programma.