FOK!filmtips van de dag: The Boy in the Striped Pyjamas

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Bij wijze van een grap laten een aantal inwoners van een klein Frans dorpje de postbode François, terwijl hij dronken is, een stuntfilm zien, waarbij ze zeggen dat het een demonstratie is van het efficiëntere Amerikaanse postbezorgingssysteem is. François heeft niet door dat het een grap is en begint de volgende dag zijn eigen bezorgingstechnieken in te richten naar die in de film.

Tati's eerste lange speelfilm over een postbode die de efficiency van de Amerikaanse posterijen probeert te evenaren, werd meteen een klassieker. Niet alleen door de visuele grappen maar ook door de melancholische tekening van het dorpsleven in 'la France profonde'. In 1987 vond Tati's dochter Sophie Tatischeff de originele kleurenkopie terug en nam met filmrestaurator François Ede de restauratie ter hand, die in 1995 werd voltooid. Jour de fête is om 16.20 uur te zien op CANVAS.

De laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog zijn aangebroken. De legertroepen van de meedogenloze dictator Adolf Hitler, vertolkt door Bruno Ganz, worden in een razendsnel tempo uitgedund. Hitlers manschappen willen de strijd wel aangaan, maar hebben simpelweg de middelen niet om tegen de grote overmacht van de geallieerden op te kunnen. Hitler beseft dat hij de oorlog heeft verloren en dat zijn dagen geteld zijn. Hij brengt zijn laatste weken door in een Berlijnse bunker, waar hij wordt vergezeld door zijn vriendin Eva Braun en een aantal volgelingen. Terwijl de Russische grondtroepen optrekken, neemt de vrees en onrust in de bunker toe.

Het boeiende maar controversiële Duitse drama Der Untergang stuitte op felle kritiek, juist doordat de film de kijker tweeënhalf uur in zijn greep weet te houden. Hoofdrolspeler Bruno Ganz zou dictator Hitler, die de dood van ontelbare mensen op zijn geweten heeft, zo griezelig echt en persoonlijk neerzetten dat het publiek wel eens affiniteit met hem zou kunnen krijgen. Ondanks deze kritiek was de film in eigen land uitermate succesvol. Der Untergang trok in iets meer dan een week tijd, ruim 750.000 bezoekers naar de bioscoop. Regisseur Oliver Hirschbiegel bewees drie jaar eerder met Das Experiment al dat hij spraakmakende onderwerpen niet uit de weg gaat. Te zien om 20.02 uur op RTL7.

Duitsland 1943. De achtjarige Bruno, het zoontje van een Nazi-commandant, verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Tot hij op ontdekkingstocht gaat en het nabij gelegen concentratiekamp ontdekt. Er ontstaat een verboden vriendschap tussen Bruno en de Joodse Shmuel die gevangen zit in een het kamp. De twee zijn fysiek van elkaar gescheiden door een hek van prikkeldraad, maar hun vriendschap groeit en blijft niet zonder gevolgen. The Boy in the Striped Pyjamas is om 20.05 uur te zien op SBS6.

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d'Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar eigen schoonfamilie. Elle s'appelait Sarah (Haar Naam Was Sarah) is te zien om 22.05 uur op Nederland 1.

Furry Vengeance, War of the Worlds, Grijpstra & De Gier, Domestic Disturbance, The Mechanic, Minority Report, Cidade dos Homens (City of Men), Jeepers Creepers, The Reader, Le qauttro volte (The Four Times) en Sin City zijn ook te zien op de televisie vanavond.