PvdA stabiel in peiling ondanks ophef illegaliteit

Redactie

De discussie in de PvdA over het strafbaar stellen van illegaliteit lijkt zich niet te vertalen in een daling in de peilingen. De partij van Diederik Samsom krijgt vrijdag in de Politieke Barometer 26 zetels, één meer dan twee weken geleden.

De berichtgeving lijkt wel af te stralen op het functioneren van Samsom. Vooral de PvdA-kiezer is minder tevreden over diens optreden, meldt onderzoeksinstituut Ipsos. Onder zijn eigen kiezers scoort hij een 6,2. Dat is een halve punt lager dan de 6,7 die Samsom vorige maand nog kreeg.

Winst is er ook voor coalitiepartner VVD. De partij van premier Mark Rutte stijgt van dertig naar 32 zetels. De coalitiepartijen hebben samen 58 zetels, ruim twintig minder dan de 79 die beide partijen nu bezetten in de Kamer.

De peiling kent geen grote schommelingen. Ook de SP boekt winst en stijgt van vijftien naar zeventien zetels. Een zetel verlies is er voor de PVV (21), het CDA (dertien), D66 (vijftien), ChristenUnie (vier) en de SGP (drie). Onveranderd blijven GroenLinks (drie), de Partij voor de Dieren (vier) en 50Plus met twaalf zetels.