Egyptische activist zondag voor de rechter

MarcusViridis

De dinsdag in de Egyptische hoofdstad Caïro aangehouden activist Ahmed Douma wordt aanstaande zondag berecht. Dat heeft openbaar aanklager Mohammed el-Taneekhi donderdag gezegd. Douma wordt ervan beschuldigd president Mohammed Morsi te hebben beledigd. Hij zou het staatshoofd hebben uitgemaakt voor moordenaar en crimineel.

Morsi is er volgens Douma ook verantwoordelijk voor dat veiligheidstroepen begin maart met geweld demonstranten in de stad Port Said van de straat joegen. Daarbij vielen veertig doden. De betogers protesteerden tegen de terdoodveroordeling van 21 lokale voetbalfans. Volgens de rechter waren zij medeverantwoordelijk voor de dood van 74 mensen in het voetbalstadion van Port Said op 2 februari 2012. Fans van het lokale Al-Masry gingen aanhangers van Al-Ahly uit Caïro te lijf tijdens een competitiewedstrijd tussen beide teams.

Douma is een in Egypte zeer bekende activist. Hij is de eerste die direct na te zijn opgepakt voor de rechter wordt gebracht, zonder dat hij in de tussentijd de gevangenis heeft kunnen verlaten.