Demonstratie herdenking Vorden afgeblazen

anoniem_22072019025900

Het Comité Vorden Fout houdt zaterdag geen demonstratie rond de herdenking op 4 mei in de Gelderse plaats. Daartoe is besloten nu toch geen afvaardiging van de gemeente Bronckhorst langs het graf met gesneuvelde Duitsers gaat lopen, laat een woordvoerder van het comité donderdag weten.

Aanvankelijk wilde het comité, opgericht door Antifascistische oud-Verzetsstrijders Nederland (AFVN), met zo'n vijftig demonstranten bij de herdenking zijn. "Dat gaan we nu niet doen. De burgemeester heeft ingezien dat het een verkeerde beslissing is." Het comité stuurt nog wel een paar afgevaardigden, om de herdenking bij te wonen en te kijken wat er gebeurt.

De zegsman stelt verder het idee te hebben dat de gemeente de demonstranten heeft gebruikt om het lopen langs de Duitse graven af te gelasten. "Dat moet je om inhoudelijke redenen doen, niet vanwege mogelijke wanordelijkheden. De burgemeester had zich beter moeten laten voorlichten over Wehrmachtsoldaten. De Wehrmacht was een criminele organisatie." De Wehrmacht is de naam voor de Duitse strijdkrachten die tussen 1935 en 1945 dienden onder Adolf Hitler.

De gemeente maakte donderdag bekend dat op 4 mei toch geen afvaardiging van de gemeente Bronckhorst langs het graf van gesneuvelde Duitsers in Vorden loopt. De gemeente heeft dat besluit genomen na overleg met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat had aangegeven te vrezen dat de commotie rondom de herdenking in Vorden de nationale herdenking zou overschaduwen. De gemeente Bronckhorst zei zich hierin te herkennen.