Gemeenten onderzoeken sluiting gevangenissen

Redactie

Negentien Noord-Hollandse gemeenten gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de gevolgen van het besluit van het kabinet om dertig gevangenissen te sluiten. Ook de gemeenten Breda, Tilburg en Arnhem doen mee.

Dat heeft burgemeester van Heerhugowaard Han ter Heegde (VVD) donderdagochtend gezegd tegen RTV Noord-Holland. Het onderzoek is bedoeld als een 'second opinion' en moet inzichtelijk maken wat de sluiting voor gevolgen heeft voor de kosten.

Volgens Ter Heegde, die een leidende rol heeft in het onderzoek, voelen de betrokken gemeenten aan dat dit 'geen goed plan is'. "Dat er een heleboel verborgen kosten in zitten die niet meegenomen zijn", aldus de burgemeester. "Als men dat wil moet men dat doen, maar dat willen we dan wel helder en inzichtelijk hebben."

De gemeenten vragen zich onder meer af wat er gebeurt met gevangenen die enkelbanden krijgen in plaats van een celstraf en vervolgens geen werk kunnen vinden. Volgens Ter Heegde is onduidelijk wie dan bijvoorbeeld de uitkering betaalt. Hij vermoedt dat de gemeenten daarvoor opdraaien.

Ter Heegde vermoedt dat op basis van de onderzoeksresultaten beleidswijzigingen nodig zijn. In dat geval vraagt hij de Kamer om in actie te komen tegen het plan van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Die wil 26 gevangenissen sluiten, wat 340 miljoen euro per jaar moet opleveren.