Stevige kritiek op McQuaid

Peterselieman

UCI-voorzitter Pat McQuaid werd onlangs door de Ierse wielerbond voorgedragen voor een derde termijn bij de internationale wielerunie. Niet iedereen is hier blij mee, zelfs niet binnen de eigen gelederen is stevige kritiek op de Ier geuit.

Vice-president van de Ierse wielerbond Anthony Moran stelde zijn functie ter beschikking toen bekend werd dat McQuaid opnieuw voorgedragen zou worden. Moran was de enige die tegen een herbenoeming van zijn landgenoot stemde, omdat McQuaid in de ogen van Moran zijn functie niet meer op een geloofwaardige manier uit zou kunnen oefenen na alle schandalen die de sport getroffen hebben in de afgelopen jaren.

Moran: "Sinds het rapport van USADA over de dopingpraktijken van Lance Armstrong is uitgekomen, ben ik verontwaardigd. Ik ben toen volledig mijn geloofwaardigheid verloren in het profwielrennen en in de UCI. Dus was het gevolg dat ik niet voor hem kon stemmen."

"Er zijn verschillende redenen waarom ik ben opgestapt. Eén: De UCI wist dat Lance een doper was, want ze hebben epo en groeihormonen in zijn systeem gevonden. Twee: Hein Verbruggen is nog steeds erevoorzitter. Hij zou nooit meer in de buurt mogen komen van het hoofdkantoor van de UCI in Aigle. Hij is de man die zei dat Lance nooit, nooit heeft gedoped. En dan de onafhankelijke commissie die de UCI heeft opgericht en daarna weer ontbonden."

De Ierse wielerbond is niet ongevoelig voor deze kritiek en heeft enkele dagen geleden een buitengewone vergadering uitgeschreven. Hierin wordt de mogelijke kandidatuur van McQuaid opnieuw tegen het licht gehouden. Moran is blij met deze stap. Hij hoopt dat hij door zijn positie ter beschikking te stellen het signaal is gegeven dat het anders moet. Mocht McQuaid toch voorgedragen worden voor een nieuwe termijn als UCI-voorzitter, dan hoopt Moran dat zijn landgenoot dit ambt anders in gaat vullen en de wielersport daadwerkelijk op gaat schonen.