Dodental Bangladesh op 380

anoniem_22072019025900

In Bangladesh is het dodental als gevolg van het instorten van een acht verdiepingen tellend textielfabrieksgebouw gestegen tot 380. Er is geen hoop meer dat nog overlevenden onder de puinhopen gevonden zullen worden. De afgelopen dagen hebben reddingswerkers met de hand puin geruimd. Inmiddels wordt zwaar materieel ingezet. Gevreesd wordt dat nog veel lijken zullen worden gevonden.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen in het gebouw aanwezig waren toen het afgelopen woensdag instortte. Er zijn rond de 2500 overlevenden. Mogelijk waren er ruim 3100 mensen in het gebouw.

Premier Sheikh Hasina kwam maandag, voor het eerst sinds de ramp zich voltrok, poolshoogte nemen. Ook ging zij naar het ziekenhuis om gewonde overlevenden een hart onder de riem te steken.

De eigenaar van het gebouw is op last van Hasina gearresteerd. De op de vlucht geslagen Mohammed Sohel Rana werd opgepakt in Benapole toen hij probeerde de grens met India over te steken. Hij is per helikopter naar de hoofdstad Dhaka overgebracht, waar hij maandag wordt aangeklaagd voor onder meer nalatigheid. De arrestatie werd zondag ook bekendgemaakt op de plek van het ingestorte gebouw en werd daar met gejuich en geklap ontvangen.

Rana verscheen dinsdag voor het laatst in het openbaar toen er grote scheuren in het pand waren ontstaan. Hij verzekerde de huurders, waaronder de eigenaren van vijf kledingfabriekjes, dat het gebouw veilig was. Enkele uren later lag het in puin. Voor drie van de acht verdiepingen van het pand had Rana geen bouwvergunning.