Lam met asperges voor Beatrix

anoniem_22072019025900

Jonnie Boer zou koningin Beatrix op 30 april Giethoorns lam met Raalter asperges voorschotelen als hij voor haar zou mogen koken. "Dat zijn unieke streekproducten waar wij trots op zijn", zegt de chef-kok van sterrenrestaurant De Librije uit Zwolle tegen Novum Nieuws.

Robert Kranenborg, onder meer bekend van kookprogramma's als Over de Kook en Topchef, zou Sint Jacobsmosselen met eekhoorntjesbrood bereiden voor Beatrix. Kranenborg, die net als Boer al ooit kookte voor zowel Beatrix als Willem-Alexander en Máxima, vindt dat je een royalty in principe alles kunt voorschotelen. "Tenzij ze een allergie hebben voor iets." Boer zou nooit kwartel serveren. "Dat vind ik gewoon echt niet lekker."

Kranenborg kent mensen die regelmatig diners op het paleis verzorgen en daar wordt volgens hem alles gegeten. "Er wordt wel rekening gehouden met de wijn en het zijn vaak gerechten die grotere groepen mensen lekker vinden. Ook moeten het 'comfortabele' gerechten zijn, dat wil zeggen dat mensen niet hoeven te kluiven of vis moeten ontgraten."

Beide mannen zien een gerecht met vis als ultieme oranjesnack. Kranenborg gaat voor de garnalenkroket. "Dat is typisch Nederlands", vindt hij. "Wij staan bekend om onze mooie, kleine garnaaltjes. En daar maken sommigen hele mooie garnalenkroketjes van." Boer zou kiezen voor 'originele kibbeling'. "Natuurlijk niet gemaakt van de restdelen van allerlei soorten witvis, maar de enige echte gefrituurde zachte kabeljauwwangetjes."