[Upd] [EK Judo] Grol naar halve finale, Uilenhoed en Verkerk naar herkansingen

Boris (borisz)

Henk Grol, Grim Vuijsters en Guillaume Elmont zitten bij de laatste zestien op het EK judo in Budapest. Grol gooide met nog achttien seconden op de klok zijn tegenstander Elkhan Mammadov uit Azerbeidjan op zijn rug. Hij won op ippon terwijl hij daarvoor met een waza-ari achter stond.

Vuiijsters won zijn eersterondepartij in de klasse boven de honderd kilogram op ippon van de Let Arturs Nikiforenko en mag het in de volgende ronde opnemen tegen de regerend wereld- en olympisch kampioen Teddy Riner uit Frankrijk. 

In de klasse tot 90 kg versloeg Van 't Endt de Montenegrijn Predag Stanjevic op ippon, terwijl Elmont zijn tegenstander Aliaksei Stsepkankou uit Wit-Rusland vier straffen zag krijgen en zo zag verliezen. Van 't Endt verloor uiteindelijk zijn tweede partij van de Marc Odenthal. De Duitser wist met nog een halve minuut te spelen Van ´t Endt op zijn zij te werpen en een waza-ari te scoren. De landgenoot had ook al een half punt staan, maar omdat hij meer straffen had verloor hij de partij. 

Elmont won zijn tweede rondepartij van Slobodan Minic(Bos), voor een plek bij de laatste acht moet hij tegen de titelverdediger Varlam Liparteliani uit Georgië. Bij de dames in de categorie +78 kg verloor Carola Uilenhoed haar eerste partij van de nummer één geplaatst Emilie Andeol. Omdat er in die categorie maar acht deelnemers zijn mag ze wel door naar de herkansingen.  

Update 12.10 uur

Vuijsters verliest op straffen van olympisch kampioen Riner. Zijn toernooi zit erop. 

Update 12.25 uur

Ook voor Guillaume Elmont zit het toernooi erop. In het duel tegen de Georgier Verlam Liparteliani stond het 0-0 na vijf minuten. In de extra tijd wist Liparteliani wel te scoren en gaat door naar de kwartfinale. 

Update 12.50 uur

Henk Grol heeft zich moeizaam geplaatst voor de kwartfinale. Hij versloeg uiteindelijk op ippon de Bosniër Amel Mekic. Marhinde Verkerk zal in de categorie -70 kg instromen in de kwartfinale. Ze neemt het op tegen Abigel Joo uit Hongarije. 

Update 13.20 uur

Marhinde Verkerk maakt alleen nog kans op brons via de herkansingen. Abigel Joo, die voor eigen publiek judoot, won op straffen van Verkerk. Henk Grol staat wel in de halve finale, hij won voortijdig op straffen van de Letlander Jevgenijs Borodavko.