FOK!filmtips van de dag: Notorious

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Notorious is een spionagefilm van Alfred Hitchcock over een Amerikaanse vrouw gespeeld door, Ingrid Bergman, die voor de Amerikaanse geheime dienst samenwerkt met Devlin, in de persoon van Cary Grant, in Rio De Janeiro. Het duurt niet lang tot ze verliefd wordt op hem. Te zien om 15.05 uur op BBC2.

Op de ochtend van zijn dochters verjaardag belooft Abu Laila om 's avonds een verjaardagstaart mee naar huis te nemen, maar eerst moet hij de dag zelf nog zien door te komen. Hoewel Abu Laila eigenlijk rechter van beroep is, kan hij door allerlei bureaucratische problemen zijn vak niet meer uitoefenen en is daardoor gedwongen om als taxichauffeur de kost te verdienen. Hij moet zeer tegen zijn zin bewapende cliënten in zijn auto toelaten, ervaart een bomaanslag en krijgt met woedende passagiers te maken. Zijn voornaamste streven is dat mensen zich als waardige burgers dienen te gedragen.

Eid milad Laila (Laila’s Birthday) won tijdens het 25ste internationale festival van de liefdesfilm in Bergen, De Grote Prijs. Te zien om 16.31 uur op CANVAS.

Samen met haar vijfjarige zoontje Enzo zwerft Nina door Parijs. Ze is werkeloos en met haar familie heeft ze verder geen contact. Hun problemen drijven hen naar het gebied rondom het paleis van Versailles. Daar ontmoet ze Damien, die ook in de marge van het bestaan er het beste van probeert te maken. Nadat ze de nacht met hem heeft doorgebracht, besluit ze de volgende morgen zonder haar zoon verder te trekken. Damien heeft geen andere keus dan zich over de jongen te ontfermen. Versailles is te zien om 23.05 uur op CANVAS.

 

In het hart van ons Koninkrijk woedt een strijd met als inzet de monarchie. Het is Prinsjesdag, een jaar na de dood van Claus, haar grote liefde. Beatrix voelt zich eenzamer dan ooit en twijfelt aan alles. Aan de monarchie, aan de betrouwbaarheid van haar zoons en vooral aan zichzelf. De spanningen lopen hoog op wanneer minister president Balkenende de troonrede op het laatste moment wil veranderen. Beatrix verzet zich. Zij wil niet langer een vrouw zijn die danst op de muziek van anderen. Zal zij ons Koninkrijk beschermen? Tradities, liefde, verdriet, twijfel, intrige en macht.

Op het Noordelijk Filmfestival won dit Nederlandse drama, Majesteit, de publieksprijs. Regisseur Peter de Baan boog zich al eerder over het koningshuis. Hij maakte de televisiedrama’s De prins en het meisje en De kroon, die beiden een Gouden Kalf in de wacht sleepten. De cast voor deze film bestaat onder andere uit Carine Crutzen, Jeroen Willems, Marcel Hensema, Gijs Naber en Hadewych Minis. Te zien om 23.20 uur op Nederland 2.

Le petit Nicolas, Cloverfield, Road Trip, The Prince & 3: A Royal Honeymoon, Nooit te Oud, EuroTrip, Flight 93, Beyond a Reasonable Doubt, Sommersby, Moon, Body of Lies, The Way of the Gun, The Brave One en Sham moh (At the End of Daybreak) zijn ook op televisie te zien vandaag.