[EL] Uitslag Fenerbahçe - Benfica

Boris (borisz)

Een strijdvaardig Fenerbahce heeft het thuisduel met Benfica met nipte cijfers gewonnen. De Turken waren overtuigender dan de Portugese bezoekers en wonnen verdiend: 1-0.

Het duel in Istanbul had vanavond ook een Nederlands tintje. Bij Fenerbahce was er een basisplaats weggelegd voor Dirk Kuijt, terwijl Ola John als linkeraanvaller startte bij Benfica. De eerste helft was weinig hoogstaand. Het Turkse publiek zorgde opnieuw voor een heksenketel, maar kreeg in de eerste helft maar mondjesmaat goed voetbal voorgeschoteld.

Zo probeerde Fenerbahce vooral gevaar te stichten met lange ballen, terwijl het combinatiespel van Benfica zelden uit de verf kwam. De eerste grote kans was voor de Turken. Een uitstekende voorzet van Kuijt kwam op het hoofd van Moussa Sow, die zijn inzet via de lat terug het veld in zag stuiteren. Even later was Wébo van dichtbij gevaarlijk, maar de aanvaller kon de bal al vallend niet in het doel krijgen.

Vlak voor rust leek Fenerbahce alsnog op voorsprong te nemen. Een ongelukkige actie van John leverde de thuisploeg een strafschop, maar deze werd hard op de paal geschoten door Christian. De Braziliaan was na zijn misser ontroostbaar, maar was vlak na rust alsnog dichtbij revanche. Zijn afstandsschot kon met moeite gekeerd worden door Artur. De Benfica-doelman moest luttele minuten later nog tweemaal optreden. Eerst verwerkte de sluitpost een knal van Raúl Meireles tot hoekschop, waarna even later Kuijt de paal raakte en Artur een rebound voorkwam.

Na de Turkse storm liet ook Benfica zich van afstand gelden. Gaitan probeerde het met een bekeken bal van een meter of twintig, maar raakte de buitenkant van de paal. De tweede helft werd zodoende een stuk spannender, ontbrak bij beide ploegen het vernuft om de wedstrijd open te breken. Twintig minuten voor tijd lukte dat Fenerbahce dan toch. Uit een onterecht verkregen hoekschop kopte Egemen Korkmaz de bal achter Artur: 1-0.

De voorsprong was verdiend te noemen, want op basis van strijdlust legde Benfica het duidelijk af. De Turken zetten zodoende een behoorlijke stap richting de finale in Amsterdam, maar zullen in Lissabon ongetwijfeld een heet avondje tegemoet gaan. Maar met de indrukwekkend sfeer in het Sükrü Saraçoglu-stadion is Fenerbahce wel wat gewend.

Fenerbahçe

1 - 0

Benfica

 71' Korkmaz    
 
 Gele kaart: Cristian, Mehmet, (Fenerbahçe), Gomes, Aimar, M.Pereira, O.John, (Benfica)
 
Stadion: Fiyapi Inönü Stadion, Istanbul
Toeschouwers: 43000
Arbiter: Mazic(Ser)
 
Opstelling:   Opstelling:
Volkan
Gönül
Yobo
Korkmaz
Ziegler
Kuijt
Meireles (Ucan/64)
Cristian (Sahin/86)
Mehmet
Sow(Krasic/87)
Webo
  Artur
M.Pereira
Jardel
Garay
Melgarejo
Gomes(Martins/81)
Aimar (Gaitan/46)
Matic
O.John (Rodrigo/64)
Cardozo
Salvio