Vader Boston-verdachten naar VS

Redactie

De vader van de twee verdachten van de bomaanslagen in Boston vertrekt 'vandaag of morgen' naar de Verenigde Staten. Dat zei Anzor Tsarnajev, die in Dagestan woont, donderdag. De moeder van de broers overweegt nog of ze zal gaan.

"Ik ga er naartoe om mijn zoon te zien en mijn oudste te begraven", zei Tsarnajev. De 19-jarige Dzjochar ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Tamerlan (26) werd gedood in een vuurgevecht met de politie. De ouders van Tamerlan en Dzjochar keerden vorig jaar terug naar Dagestan na tien jaar in de VS te hebben gewoond.

Tamerlan bracht vorig jaar zes maanden door in de Kaukasus, waar het vanwege religieus extremisme zeer onrustig is. Vader Tsarnajev zei dat zijn zoon ten minste drie maanden bij hem in Machatsjkala doorbracht en ongeveer een maand bij familieleden. Het is onduidelijk waar hij de rest van de tijd was. De FBI onderzoekt of Tamerlan is geradicaliseerd tijdens zijn bezoek aan de Kaukasus, waar hij geregeld bad in een moskee in Machatsjkala.

Beide ouders zijn deze week ondervraagd en vooral met de moeder is uren gesproken. Er werd met name gevraagd naar activiteiten en interesses van hun zoons, aldus de vader. Moeder Zoebeidat Tsarnajeva, die afgelopen zomer in de VS werd betrapt op winkeldiefstal, zei dat advocaten haar hebben verzekerd dat ze niet wordt gearresteerd. Ze twijfelt echter nog of ze naar de VS gaat.