Kamp passeert gemeenten bij besluit schaliegas

Redactie

Het is aan het rijk om een besluit te nemen over de plekken waar naar schaliegas kan worden geboord. Voor gemeenten ligt daar geen rol, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over energie. "Wij moeten een afweging maken en tot een verantwoord besluit komen."

De minister vindt dat gaswinning iets is dat op nationaal niveau moet worden afgewogen. Het besluit moet worden genomen door de regering, waarna het parlement ermee instemt. "Ik vind niet dat iedere gemeente mag zeggen: het gaat wel of niet door", zei Kamp.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eiste vorige week nog inspraak. In een brief aan de energiewoordvoerders in de Tweede Kamer eiste de VNG dat gemeenten 'vroegtijdig en niet-vrijblijvend' worden betrokken bij besluiten over het winnen van schaliegas.

Hoewel het besluit aan de regering en de Kamer is, worden gemeenten wel betrokken, zei Kamp. Dan gaat het vooral om het aanpassen van het bestemmingsplan.

In de Tweede Kamer klonken tijdens het debat vooral bezorgde geluiden bij de oppositie over het winnen van schaliegas. Zo zou de drinkwatervoorziening gevaar lopen omdat met chemicaliën wordt gewerkt. Een meerderheid van VVD, PvdA en PVV staat echter achter het boren naar het gas. De PvdA ging woensdag overstag.

Kamp zei dat hij 'zakelijk' in de discussie zit. Momenteel laat hij een onderzoek uitvoeren wat duidelijk moet maken of schaliegas op een verantwoorde manier kan worden gewonnen. Dat onderzoek moet 1 juli klaar zijn. Daarna besluit het kabinet of het schaliegas daadwerkelijk zal worden gewonnen. Kamp is 'niet pessimistisch' over de vraag of het op een verantwoorde manier kan, zei hij.

De minister herhaalde dat schaliegas veel minder zal opbrengen dan de miljarden aan gas die in Groningen worden opgepompt. "Ik denk aan een opbrengst van enkele honderden miljoenen euro's per jaar."

Bij de winning van schaliegas worden op grote diepte en onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen gespoten. Zo ontstaan scheurtjes waaruit het gas vrijkomt.