Meeste verdachte vlees Selten al van de markt

Redactie

Het grootste deel van het rundvlees dat door vleesverwerker Willy Selten mogelijk is vermengd met paardenvlees is niet meer op de Nederlandse markt. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) woensdag in antwoord op Kamervragen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) riep eerder deze maand vijftig miljoen kilo rundvlees terug waar mogelijk paardenvlees in vermengd zat. De helft van dat vlees is geleverd aan Nederlandse afnemers, in totaal 132. Het was al duidelijk dat het grootste deel van het vlees waarschijnlijk al was opgegeten, omdat het verdachte vlees tussen januari 2011 en februari dit jaar is verhandeld.

De bedrijven kregen van de NVWA twee weken de tijd om het vlees te traceren. Woensdagochtend hadden 85 afnemers bij de NVWA gemeld hoeveel vlees zij van het bedrijf in Oss hebben afgenomen, in welke producten dat vlees is verwerkt en aan wie dat is geleverd.

Van de afnemers die reageerden geven er 43 aan dat het vlees niet meer op de markt is. Dertig bedrijven hebben het vlees doorverkocht aan andere handelaren, maar ook daar zijn vaak geen producten meer aanwezig. Elf bedrijven die reageerden hebben nog niets gedaan. Zij kunnen een bezoek van de NVWA verwachten, net als de bedrijven die nog helemaal niet hebben gereageerd.

De vleesverwerker werd in februari stilgelegd toen het vermoeden rees dat Selten snippers paard en rund verkocht als puur rundvlees. Inmiddels is het bedrijf failliet.