Timmermans dringt aan op hervormingen Oekraïne

Redactie

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zal tijdens zijn bezoek aan Oekraïne woensdag en donderdag aandringen op hervormingen. Dat laat zijn woordvoerder dinsdag weten.

Oekraïne tekent later dit jaar mogelijk verdragen waarmee het land een vergaande band krijgt met de Europese Unie, zonder dat het lid wordt. Maar voordat die kunnen worden getekend, moet Oekraïne nog aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het land zorgen dat vrije en eerlijke verkiezingen kunnen plaatsvinden en moet het justitieapparaat worden hervormd. De EU maakt in mei de balans op van de hervormingen.

Timmermans bezoekt het land samen met drie collega-ministers uit Polen, Denemarken en Litouwen. Het doel is om duidelijk te maken dat de EU graag nauwere banden wil met het land, maar dat Oekraïne eerst zelf moet hervormen. "De bal ligt in het Oekraïense kamp. Oekraïne beslist zelf over haar eigen toekomst", stelt de minister.

De drie ministers hebben ontmoetingen met president Viktor Janoekovitsj, premier Mikola Azarov en minister Leonid Kozjara van buitenlandse zaken. Ook staan gesprekken gepland met vertegenwoordigers van de oppositiepartijen en niet-gouvernementele organisaties.