Irak gaat stemmen

anoniem_22072019025900

De Iraakse bevolking gaat zaterdag naar de stembus voor regionale verkiezingen. In twaalf van de achttien provincies worden nieuwe leden voor de provincieraad gekozen. De verkiezingen zijn een belangrijke test voor de stabiliteit van het land.

De uitslag van de verkiezingen heeft weliswaar geen directe gevolgen voor de regering van het land, maar is wel een belangrijke graadmeter voor de steun die de diverse politieke blokken genieten in aanloop naar de parlementsverkiezingen in 2014. Wel kan de uitslag de sektarische spanningen in het land verder doen oplopen.

Net als bij eerdere verkiezingen is er veel veiligheidspersoneel op de been. Het is echter dat eerste keer sinds de Amerikaanse invasie in 2003 dat de Iraakse veiligheidsdiensten zelf verantwoordelijk zijn voor het veilig laten verlopen van de verkiezingen. Rondom stembureaus zijn veiligheidskordons gelegd en er zijn allerlei voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat opstandelingen de stembusgang kunnen verstoren.

In de eerste uren na opening van de stembussen brak her en der geweld uit, daarbij vielen echter geen doden. Bij stembureaus in Mahmoudiya en Latifiyah, beide ten zuiden van Bagdad, en in Samarra, ten noorden van de hoofdstad, explodeerden mortiergranaten. Elders in het land werden stembureaus bekogeld met schokgranaten. Onderminister van binnenlandse zaken Adnan al-Asadi noemde de veiligheidssituatie stabiel. "De politie en het leger zijn overal ingezet om te zorgen voor de veiligheid tijdens de verkiezingsdag en bij de stembureaus. We roepen iedereen op om een stem uit te brengen, omdat dat de beste manier is om terrorisme het hoofd te bieden", zei hij op de staatstelevisie.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki bracht in Bagdad zijn stem uit. Hij zei dat de stembusgang de 'vijanden van het politieke proces' duidelijk maakt dat 'wij ons niet terugtrekken'. "We blijven bouwen aan de staat Irak op basis van democratie en vrije verkiezingen."

Later op de dag zei speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Irak Martin Kobler dat het stemmen soepel verliep. Hij riep de Iraakse bevolking op massaal te gaan stemmen, omdat 'de geloofwaardigheid van de verkiezingen ook afhangt van de opkomst'.