'Formule 1 vijf seconden langzamer in 2014'

zoem

Bernie Ecclestone vreest dat de Formule 1-wagens volgend jaar een stuk langzamer zijn. Er wordt geschat dat de bolides tot vijf seconden langzamer zullen zijn in 2014, waardoor ze amper sneller zijn dan de GP2-series.

De V6-motor zou in combinatie met nieuwe aerodynamische regels ervoor zorgen dat de Formule 1-wagens volgend seizoen een stuk minder snel zullen zijn. "De Formule 1 zal niet ver meer voorliggen op GP2 en de Renault World Series", aldus een correspondent van Auto Motor und Sport.

De kleinere teams vrezen dat de nieuwe krachtbron een stuk duurder wordt. Momenteel kost een motor ongeveer tien miljoen euro, maar met de komst van de V6 worden de kosten geraamd op ruim twintig miljoen euro.

Naar verluidt zou Ecclestone ook proberen om het toerental van de turbomotor op te schroeven van 12.000 naar 15.000 toeren. De extra toeren zouden ten goede moeten komen aan het geluid van het V6-blok ten opzichte van de huidige V8-motor.

Een dergelijke motoraanpassing is echter onwaarschijnlijk, omdat de brandstoftoevoer gelimiteerd is tot 100 kilogram per uur en de wagen maximaal 135 liter brandstof mag meenemen. Hoewel een vergroting van de brandstofcapaciteit eenvoudig door te voeren is, zitten Mercedes, Renault en Ferrari er niet op te wachten. Zij zouden al te ver met de ontwikkeling van de V6-motor zijn.