De Boer: "Als we de media moeten geloven zijn we al kampioen"

Maarten (rubbereend)

Ajax kan vrijdagavond een voorschot nemen op de 32ste landstitel. Bij winst op Heerenveen is het kampioenschap zo goed als zeker. Frank de Boer wil niet te vroeg juichen.

"Er is nog niks te vieren", citeert Voetbal International De Boer donderdag op de persconferentie. "Als we het internet en de kranten moeten geloven, zijn we al kampioen. Maar dat is niet zo. We moeten ons niet laten meesleuren door een bepaalde sfeer die gecreëerd wordt in de pers. We hebben tegen PSV een hele belangrijke stap gezet, maar er zijn nog twaalf punten te verdelen. Bovendien zijn die vier wedstrijden tegen drie clubs die in de winning mood zitten."

Vrijdag komt sc Heerenveen op bezoek in de Amsterdam ArenA. "Heerenveen is ook bezig aan een goede serie. Ze hebben ook nog eens van Feyenoord en PSV gewonnen en hebben met El Ghanassy, Finnbogason en Djuricic erg goede voetballers onder contract staan. Daarom onderschatten wij niemand. We zijn natuurlijk wel goed bezig. Wij moeten er alles aan doen om dat vol te houden. Wij focussen ons op het iedere keer halen van een bepaald niveau. Als we dat doen, is de kans groot dat we drie punten hebben."

De Boer weet dat zijn ploeg vrijdagavond een enorme tik kan uitdelen aan de concurrentie. "Als we morgen winnen, raakt de concurrentie wél weer verder gedemotiveerd. Dan win je van een reuzendoder en moet het wel heel raar lopen, willen wij geen kampioen worden. Je ziet dan namelijk weer een concurrent afhaken omdat Vitesse en Feyenoord tegenover elkaar staan. Wij kunnen dus tegen Heerenveen een hele belangrijke overwinning boeken."

Bij Heerenveen staat Marco van Basten aan het roer. "Het is leuk dat hij het zo goed doet na het tumultueuze begin dat hij had in Friesland. Hij heeft zijn eigen weg gevolgd en je ziet toch dat daar resultaat van komt. Heerenveen kan nu de play-offs halen. Dat is fantastisch voor Marco. Aan het begin van het seizoen had je dat niet gedacht. Daarin herken je dus de hand van Marco."