Te weinig bewijs tegen misbruikbisschop

anoniem_22072019025900

Een klacht wegens kindermisbruik door oud-bisschop Jo Gijsen is ongegrond verklaard omdat er te weinig ondersteunend bewijs is gevonden. Met de ongegrondverklaring is echter niet gezegd dat het misbruik niet heeft plaatsvonden. Dat staat in een brief van de klachtencommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik van de rooms-katholieke kerk, die in handen is van NRC Handelsblad.

Het advies dateert van januari vorig jaar. De brief zou in afwachting van een oordeel van het Vaticaan tot nu toe nog niet naar buiten zijn gebracht.

De katholieke kerk onderzoekt de talloze misbruikgevallen die de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden zelf en trekt dus ook zelf conclusies waar het gaat om betrouwbaarheid van slachtofferverklaringen en bewijsstukken.

De inmiddels 80-jarige Gijsen heeft volgens de klacht in 1958 verregaande seksuele handelingen verricht met een 10-jarige jongen. De oud-bisschop van Roermond was destijds kapelaan in Valkenburg. De jongen, nu 64 jaar, diende zijn klacht tegen Gijsen in in 2009.

In het advies veroordeelt de klachtencommissie de houding van Gijsen, schrijft de krant. Hij weigerde mee te werken aan de klachtprocedure en deed in plaats daarvan aangifte van smaad en belediging. Volgens de commissie getuigt dit 'van weinig respect voor de klager', zo citeert de krant. De oud-bisschop was volgens de NRC niet bereikbaar voor commentaar. Zijn gezondheid zou slecht zijn.

De klacht over seksueel misbruik was niet de enige tegen Gijsen. Eind 2011 oordeelde de klachtencommissie al dat Gijsen zich schuldig had gemaakt aan het begluren van een kostschooljongen. Die klacht werd echter niet-ontvankelijk verklaard omdat gluren niet onder de definitie valt van seksueel misbruik.

Voorzitter van het Meldpunt Seksueel Misbruik Wiel Stevens klaagde er eerder dit jaar bij RKK Kruispunt Radio over dat drie op de tien klachten bij het meldpunt ongegrond worden verklaard door het ontbreken van ondersteunend bewijs. Hij zei destijds dat hij er vaak van is overtuigd dat het misbruik wel degelijk heeft plaatsgevonden. Het afwijzen van klachten noemde Stevens dan ook 'verschrikkelijk'.