Nieuw proces Mubarak krijgt 11 mei herstart

Redactie

Het nieuwe proces tegen de vroegere Egyptische president Hosni Mubarak krijgt op 11 mei een herstart. Dat heeft het hof van beroep in Caïro woensdag bepaald. De openingszitting van Mubaraks nieuwe proces was afgelopen zaterdag. Het proces werd echter meteen opgeschort toen rechter Mostafa Hassan zichzelf van de zaak terugtrok en het hof vroeg een vervanger aan te wijzen.

Mubarak moet opnieuw worden berecht wegens medeplichtigheid aan de dood van honderden demonstranten tijdens de protesten die in 2011 leidden tot zijn val. Hij en oud-minister van binnenlandse zaken Habib al-Adly werden eerder tot levenslang veroordeeld. Het vonnis werd in hoger beroep ongedaan gemaakt omdat er geen concreet bewijs voor hun schuld was.

Tijdens de achttien dagen durende opstand tegen Mubarak kwamen bijna negenhonderd demonstranten om het leven. Volgens een Egyptisch onderzoek werden bijna alle doden veroorzaakt door de politie, die onder meer met sluipschutters vanaf de daken van omliggende gebouwen op de mensen op het Tahrir-plein schoot. Volgens het rapport kon dit alleen gebeuren met medeweten van Al-Adly en Mubarak zelf.