Pirelli wil rookies helpen met extra banden

Peterselieman

Pirelli wil via het beschikbaar stellen van een extra setje banden ervoor zorgen dat de Formule 1-teams in de eerste vrije training jonge coureurs laten rijden. Het rubber zal wel qua compound afwijken van wat er in de rest van het weekend ingezet zal gaan worden.

Voor jonge rijders is de sprong naar de Formule 1 groot omdat er vanwege het testverbod maar weinig meer buiten de reguliere races om gereden mag worden. Door ze tijd in de eerste vrije training te gunnen kan dit probleem ondervangen worden. Ook lost dit het rustige deel van de eerste vrije training op. De baan is op dat moment nog vies en renstallen wachten op elkaar om de baan schoon te krijgen.

Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery legt tegenover Autosport zijn plannen uit. "Het komt voort uit een idee van Force India-teamchef Rob Fernley, die ons vertelde dat hij op vrijdag graag enkele rookies zou willen laten rijden. Wij hebben als reactie daarop voorgesteld een speciaal setje extra banden te leveren die je bijvoorbeeld alleen in het eerste halfuur van VT1 door jonge coureurs mag laten gebruiken, maar waarop je die rookie dan wel flink wat rondjes kan laten rijden."

"Het zou dan gaan om een band die qua structuur hetzelfde is als de huidige reguliere banden, maar die qua compound afwijkt van de andere banden die deel uitmaken van onze PZero-reeks."

Het idee van Pirelli zal binnenkort besproken worden met de FIA. Mocht er in Bahrein al overeenstemming over worden bereikt, dan kunnen de plannen in Spanje al ingaan. Vooralsnog heeft alleen Caterham dit jaar een jonge coureur ingezet. In het verleden hebben onder meer Force India en Williams dit meermalen gedaan.