Palestijnse premier weg

anoniem_22072019025900

De Palestijnse premier Salaam Fayyad is zaterdag afgetreden. Fayyad had donderdag al om zijn ontslag verzocht, en volgens ingewijden heeft president Mahmoud Abbas hem dat zaterdag verleend. Abbas accepteerde het vertrek van zijn premier pas toen Fayyad hem dat zaterdag in eigen persoon vroeg.

De al langer bestaande onmin tussen Abbas en Fayyad was de laatste tijd verergerd, voornamelijk over de vraag wie de leden van het kabinet benoemt. Fayyad genoot krachtige steun van de internationale gemeenschap, met name de Verenigde Staten, die het Israëlisch-Palestijnse vredesproces nieuw leven willen inblazen met onder meer Palestijnse economische projecten op de Westoever. Fayyad had op die projecten moeten toezien.

Fayyad diende sinds 2007 als premier van de Palestijnse Autoriteit. Abbas benoemde Fayyad nadat Hamas in 2007 de macht in de Gazastrook naar zich toe had getrokken, maar hun verstandhouding verslechterde het afgelopen jaar zienderogen. De partijloze premier klaagde dat leden van de Fatah-beweging van Abbas zijn positie probeerden te ondermijnen.

Fayyad zou Abbas eind vorig jaar al hebben laten weten dat hij wilde opstappen. Abbas vroeg hem herhaaldelijk daarmee te wachten, maar het conflict escaleerde vorige maand door het ontslag van minister van financiën Nabil Kassis. Fayyad aanvaardde het ontslag, maar Abbas draaide dit terug.