Verdaas: ik heb moreel juist gehandeld

Redactie

De in december afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt met zijn declaraties. In het televisieprogramma Nieuwsuur zegt hij zaterdagavond nog steeds van mening te zijn dat hij 'moreel gezien' juist heeft gehandeld.

Verdaas stelt vanuit het perspectief van de belastingbetaler 'de meest voordelige keuzes' te hebben gemaakt. De afgetreden staatssecretaris vraagt zich verder af of er geen irreële eisen aan bestuurders worden gesteld. De integriteit van openbaar bestuurders zou te veel worden verengd tot de vraag of iemand zich exact aan de regels houdt.

De PvdA'er was vorig jaar kortstondig staatssecretaris. De planoloog en gepromoveerd beleidswetenschapper trad al na een maand en een dag na zijn installatie af omdat hij in zijn vorige functie als gedeputeerde van Gelderland met reiskostendeclaraties zou hebben gesjoemeld.

Verdaas declareerde reizen tussen Nijmegen en Arnhem, terwijl hij feitelijk reisde tussen het Overijsselse Zwolle en Arnhem. Daarmee zou de PvdA'er hebben geprobeerd te verhullen dat hij in Zwolle woonde, en dus niet in de provincie woonde waar hij gedeputeerde was, iets wat niet mag.

Het Openbaar Ministerie maakte eerder bekend geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Verdaas. Verdaas heeft met zijn handelwijze weliswaar de verdenking van valsheid in geschrifte op zich geladen, aldus het OM. De PvdA'er is er echter niet rijker van geworden. Verdaas declareerde uiteindelijk minder kosten dan wanneer hij een vergoeding voor zijn werkelijke ritten zou hebben gevraagd.

De fractie van de Gelderse PVV is het niet eens met de beslissing van het OM en is vanwege de kwestie naar het gerechtshof in Arnhem gestapt in een poging Verdaas alsnog strafrechtelijk vervolgd te krijgen.

Afgelopen week werd bekend dat Verdaas aan de slag gaat als directeur van het Centre for Development Innovation (CDI), een van de onderzoeksinstituten van de Wageningen Universiteit.