Werknemers vleesverwerker vragen faillissement aan

Redactie

Drie vaste werknemers van de verdachte vleeswerker Willy Selten in Oss vragen volgende week dinsdag het faillissement van het bedrijf aan. Ze krijgen geen salaris meer en zolang het bedrijf niet failliet is kunnen zij geen uitkering aanvragen, zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. De werknemers hebben het salaris van maart nog niet ontvangen.

Het bedrijf kondigde in maart zelf al aan faillissement aan te vragen, maar dat is nog altijd niet gebeurd. "Als wij het faillissement aanvragen komen de kosten voor de rechtbankprocedure bij ons te liggen, misschien speelt dat mee", zegt de woordvoerder van de vakbond. Ze spreekt van een lastig dilemma.

Bij het bedrijf werkten 35 Nederlandse werknemers en 85 Polen, die op een camping verbleven. Een deel is volgens de woordvoerder al noodgedwongen terug naar Polen omdat hun verblijf op de camping niet meer werd betaald.

De vakbond overlegde met een advocaat van het bedrijf over hoe om te gaan met de werknemers. "Maar het overleg met de advocaat ligt ook stil. Hij wordt vermoedelijk ook niet meer betaald." Ook staat het bedrijf volgens de bond al een maand leeg. Alle machines zouden door schuldeisers zijn meegenomen.

Het bedrijf werd in februari stilgelegd toen justitie vermoedens had dat Willy Selten paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees. De vleesverwerker heeft erkend dat door een menselijke fout vanuit een vrieshuis vorig jaar een keer een partij paardensnippers als rundvlees in de vleesverwerking terecht is gekomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakte woensdag bekend dat ruim 130 Nederlandse bedrijven op zoek moeten naar vijftig miljoen kilo vlees die de afgelopen jaren verkochten, omdat het mogelijk met paardenvlees van Selten is vermengd. Het grootste deel is waarschijnlijk al opgegeten.