'Maximale duur WW-uitkering blijft drie jaar'

Redactie

Werklozen blijven maximaal drie jaar recht houden op een WW-uitkering. De overheid betaalt de uitkering twee jaar, werknemers en werkgevers nemen het derde jaar voor hun rekening. De vakbeweging, werkgevers en het kabinet hebben hierover een principeakkoord bereikt, schrijft de Volkskrant donderdag op basis van ingewijden. Binnen een week wordt hierover een definitief akkoord worden verwacht.

Werknemers gaan voor de regeling tot tien euro per maand betalen. Het kabinet wilde de maximale duur van de WW inkorten tot twee jaar. Het eerste jaar zou de uitkering dan zeventig procent van het loon zijn, in het tweede jaar zou het zakken tot bijstandsniveau. Nu is het nog zo dat iemand die na 38 jaar werken wordt ontslagen, recht heeft op 38 maanden uitkering. De versobering ging de vakbeweging veel te ver. Na lang onderhandelen lijkt nu een akkoord te zijn bereikt.

In ruil voor het intrekken van de versobering krijgen de werkgevers nog geen quotum opgelegd voor het aantal jonggehandicapten en werkers uit sociale werkplaatsen dat zij in dienst moeten hebben. Het kabinet wilde het aandeel werknemers uit die groep verhogen tot vijf procent van het aantal werknemers. Wie daaronder bleef, zou een boete krijgen. Nu is volgens de krant ingestemd met een 'vrijwillig quotum'.

Voorzitter van vakcentrale FNV Ton Heerts bespreekt het voorstel woensdag met de vakbonden CNV en MHP. Ook praat hij volgens de krant nog met voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW Bernard Wientjes en wordt contact gehouden met het kabinet.