Overleg atoomprogramma Iran hervat

anoniem_22072019025900

Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland zijn zaterdag bijeengekomen voor de tweede dag van het overleg over het Iraanse atoomprogramma. Of de onderhandelingen tot resultaat zullen leiden is niet duidelijk. Na de eerste ronde gesprekken vrijdag werd duidelijk dat een akkoord niet binnen handbereik ligt.

De besprekingen vinden net als de voorgaande ronde in februari plaats in de Kazachse stad Alma-Ata. Iran lijkt steeds dichter bij het fabriceren van een kernwapen en vormt volgens het Westen daardoor een risico in het Midden-Oosten.

Volgens Israël is Iran slechts enkele maanden verwijderd van het moment dat het alle materialen in handen heeft om een kernbom te maken. Israël zei alles te zullen doen om dat te voorkomen. Ook de Verenigde Staten zeggen niet te zullen toestaan dat Iran een kernwapen tot zijn beschikking heeft.

Teheran ontkent een atoomwapen te willen maken en stelt dat het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden is opgezet. Het land wil dat internationaal wordt erkend dat het recht heeft op geavanceerde atoomtechnologie. Ook wil Iran dat er een einde komt aan de sancties die de economie schaden. Die sancties zijn ingesteld om Iran te dwingen een einde te maken aan de verrijking van uranium.