Blatter: "Geen puntenaftrek bij racisme"

Maarten (rubbereend)

FIFA-voorzitter Joseph Blatter is teruggekomen op mogelijke puntenaftrek voor clubs in geval van racisme. De preses van de wereldvoetbalbond sprak zich eerder uit voor een dergelijke maatregel, maar komt nu terug op zijn uitspraak. Hij benadrukt dat puntenaftrek als straf voor racisme juist een averechts effect kan hebben.

Hij lichtte zijn uitspraak toe op een conferentie in Zürich. "Kunnen we het stoppen door punten af te trekken of teams te degraderen? Of leidt het juist ertoe dat mensen met kwade bedoelingen expres naar het stadion komen? Er is zoveel passie in voetbal", vertelde de Zwitserse baas.

"We moeten iets doen. Maar er ligt gevaar op de loer als we zeggen dat wedstrijden worden overgespeeld of punten worden afgetrokken. Dit kan de deur openen voor groepen hooligans om juist meer problemen te veroorzaken."

Blatter vindt dat alle competities en clubs ter wereld een verbintenis moeten aangaan om racisme uit het voetbal te verbannen. "Het moet overal ter wereld bestreden worden en in alle disciplinaire commissies en bonden terugkomen, en het moet dezelfde standaard hebben."