Nabestaande boos over actiekomedie Pain & Gain

dekatophetspek

De zus van een van de dodelijke slachtoffers van de Sun Gym-bende is boos over het luchtige gehalte van de op feiten gebaseerde actiekomedie Pain & Gain. Mark Wahlberg speelt een arme bodybuilder die in de jaren negentig in Miami een bende vormt. Ook agenten die betrokken waren bij het oprollen van de bende spreken schande van de komedie.

Zsuzsanna Griga is boos over de manier waarop de moordenaars van haar broer Frank en zijn vriendin Krisztina Furton in beeld worden gebracht. "Ik wil niet dat het Amerikaanse publiek de moordenaars sympathiek gaat vinden", zegt Griga tegen de krant The Miami Herald. "Het is afschuwelijk wat er met ze is gebeurd."

Daniel Lugo, gespeeld door Wahlberg, is het brein achter de bende. Hij kreeg in 1998 de doodstraf voor het ontvoeren en vermoorden van de twee. Hij wacht nog steeds op de uitvoering van zijn straf. "Dit gaat over onschuldige slachtoffers van moord", zegt de gepensioneerde politiebaas Felix Jimenez, die destijds op de zaak zat. "We hebben het hier over echte mensen."

Pain & Gain gaat over de periode voor de moord, toen de bende diverse pogingen deed de rijke zakenman Marc Schiller te ontvoeren. De mislukte pogingen worden in de film met een komische noot in beeld gebracht. Uiteindelijk slaagde de bende erin Schiller te ontvoeren en hem geld af te persen.

De bende probeerde Schiller na zijn vrijlating te vermoorden. Lungo reed twee keer met zijn auto over hem heen, maar de zakenman overleefde de moordpogingen. Hij nam privédetective Ed du Bois in de arm, in de film gespeeld door Ed Harris. Du Bois heeft zelf meegewerkt aan de film en speelt een klein rolletje.

Naast Wahlberg, speelt Dwayne 'The Rock' Johnson een grote rol in de film. Yolanthe Sneijder-Cabau maakt haar Hollywooddebuut in een kleine bijrol. De film is geregisseerd door Michael Bay en draait vanaf 5 september in de Nederlandse bioscopen.


Nabestaande boos over actiekomedie Pain & Gain (Foto: Novum)