Sagan wint eerste rit Driedaagse De Panne Koksijde

Frank (franklop)

Peter Sagan heeft dinsdag de eerste rit van de Driedaagse De Panne Koksijde gewonnen. Na tweehonderd kilometer van Middelkerke naar Zottegem was de Slowaak de snelste in de sprint van een kopgroep van tien man. Arnaud Démare (FdJ) werd op een banddikte achter Sagan tweede voor de Noor Alexander Kristoff (Katusha). Niki Terpstra werd zesde.

De koers werd door een vroege vlucht ingekleurd en door Sagan en de zijnen hardgemaakt. De Slowaak liet zijn aanvallende intenties al in de laatste twintig kilometer blijken met een demarrage op de laatste klim van de dag. Hij kreeg echter Sylvain Chavanel van Omega Pharma-Quick-Step mee.

Toen de twee waren teruggepakt ontbonden de ploeggenoten van Sagan hun duivels. Door het spervuur van demarrages maakten uiteindelijk tien man zich los van de kopgroep in de laatste kilometers. Kristoff ging als eerste de sprint aan, maar Sagan counterde hem. Démare kwam net te laat om te stunten.

Door zijn zege is Sagan ook de eerste leider van het klassement. Zijn voorsprong op Démare is vier seconden. Kristoff staat twee seconden daarachter derde.

Woensdag staat de 209 kilometer lange tweede rit op het programma. Donderdag volgen nog een etappe in lijn van 113 kilometer en een tijdrit van 15 kilometer.