VN: geef elke aardbewoner een fatsoenlijke wc

Redactie

Zes van de zeven miljard aardbewoners hebben inmiddels een mobieltje, maar een kwart van hen moet het nog altijd zonder een wc stellen. Die cijfers zijn voor de Verenigde Naties reden voor een wereldwijde campagne om de gehele wereldbevolking van fatsoenlijk sanitair te voorzien.

De tweeënhalf miljard mensen die verstoken zijn van een toilet of latrine zijn het slachtoffer van 'een stille ramp', zei plaatsvervangend secretaris-generaal Jan Eliasson donderdag. Het halveren van dat enorme aantal voor 2015, het doel dat de VN zich in 2000 hebben gesteld, is slechts haalbaar als de wereld het probleem zonder dralen aanpakt. Er rust een taboe op dit onderwerp, maar dat moet worden doorbroken, want 'dit raakt het hart van de volksgezondheid, het milieu en de waardigheid van miljarden mensen'.

De Verenigde Naties willen dat de 'stoelgang in de open lucht' in 2025 zelfs helemaal tot het verleden behoort. Meer dan een miljard mensen zijn daarop tot op heden aangewezen. Zij staan bloot aan tal van levensgevaarlijke ziekteverwekkers. Diarree doet jaarlijks 750 duizend kinderen de das om.