Oscarwinnaar Michael Haneke wint bejaardenprijs

Borizzz

Michael Haneke heeft een prijs gekregen van de Austrian Society of Geriatric Medicine. Het genootschap roemt Hanekes film Amour om het in beeld brengen van een hoogbejaard echtpaar dat omgaat met lichamelijke aftakeling. De Oostenrijkse regisseur won vorige maand de Oscar voor beste film voor het drama. Hij liet weten erg blij te zijn met de onderscheiding. "Er is immers een geldprijs aan verbonden", grapte hij.

Naast een trofee bestaat de prijs ook uit vijfduizend euro. "Dat kan van de meeste prijzen niet gezegd worden", zei Haneke, die bekendstaat om zijn harde humor.

De bijna 71-jarige filmmaker was bij de ontvangst van de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film voor Amour al goudeerlijk. "De tijd was nu rijp voor Amour. Deze film was tien of vijftien jaar geleden roemloos ten onder gegaan."

Amour, met Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva in de hoofdrollen, gaat over een echtpaar van in de tachtig. Als zij een herseninfarct krijgt, neemt haar man de verzorging op zich. Dat valt hem zowel emotioneel als fysiek zwaar.


Oscarwinnaar Michael Haneke wint bejaardenprijs (Foto: Novum)