Van der Sloot weer terug naar 'veilige' cel

Stephan (Stephan5)

Joran van der Sloot, tegen wie volgens zijn advocaat een moordcomplot is beraamd, gaat terug naar zijn oude cel. De Peruaanse gevangenisautoriteit heeft aan het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat het daar veilig is. Zaterdag werd bekend dat Van der Sloot was overgeplaatst.

Advocaat Máximo Altez liet toen weten dat hij uit de Piedras Gordas-gevangenis, waar de Nederlander vastzit, had vernomen dat medegedetineerden waren betaald om Van der Sloot om te brengen. De raadsman heeft maandag de Nederlandse ambassade in Lima hierover ingelicht.

Na contact tussen de ambassade en de Peruaanse gevangenisautoriteit INPE werd meegedeeld dat de veiligheid van Van der Sloot nu beter gewaarborgd kan worden in de cel waar hij aanvankelijk zat. Het is onduidelijk waardoor het gevaar is geweken.

Volgens het ministerie vindt de overplaatsing mogelijk dinsdag plaats of is deze maandag al in gang gezet. Het ministerie stelt de bedreiging serieus te nemen en zegt toe de veiligheidssituatie van Van der Sloot 'goed in de gaten' te zullen houden. Altez zal naar aanleiding van de dreiging een aanklacht indienen.

De 25-jarige Arnhemmer zit in de zwaarbeveiligde gevangenis een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores in mei 2010. Van der Sloot vindt dat hij geen eerlijke rechtsgang heeft gehad. Volgens zijn advocaat dient het hoger beroep over een kleine drie maanden.