Van Basten: "Vertrouwen is terug"

Boris (borisz)

Sc Heerenveen zegevierde zaterdag voor de vierde keer op rij. Trainer Marco van Basten is blij. Met Filip Djuricic, met Alfred Finnbogason, maar vooral met zijn team.  Zo verlies je een half jaar lang bijna wekelijks punten en zo ben je dé ploeg in vorm. Het moet even wennen zijn voor Van Basten. In de huidige situatie doet Heerenveen volop mee om Europees voetbal. "Je kan zeggen dat we ons daar volledig in gemengd hebben", aldus de trainer tegenover de NOS.

Heerenveen komt dankzij de zege op 35 punten en heeft ADO Den Haag en  NEC dicht in de buurt. "Dit is wat dat betreft onze directe concurrent: NEC heeft er nu, net als ADO, 36. Wij 35." Er lijkt iets te zijn gebeurt met de Friessche ploeg, dat er binnen de lijnen nu ineens zo'n rust heerst.

Vier keer winst "Vier keer winnen, het vertrouwen is terug", komt Van Basten met het recept op de proppen. "Het is moeilijk aan te geven. Het feit dat je zo'n wedstrijd tegen FC Twente (2-1, red.) wint en dat daar vertrouwen ontstaat."

Maar wezenlijk is er volgens de trainer weinig veranderd. "We proberen zoveel mog dezelfde dingen te doen als eerst, alleen nu pakt het telkens goed uit. Je ziet de laatste maanden dat het voetbal wat beter is, dat het wat compacter is dat er een team staat dat zich niet zo snel gewonnen geeft."

Excellerende Sterspelers De topvorm waarin Finnbogason en Djuricic, de sterspelers van Heerenveen, verkeren, staat daar niet los van. Twintig goals maakte de Finse spits al. "Het is helemaal knap als je ziet hoe we gespeeld hebben en hoe weinig we in het begin van het seizoen gescoord hebben. Dan is het heel knap dat hij aan de 20 komt", aldus Van Basten, die daarvoor het scoutingsapparaat van de club complimenteert.

Ook Djuricic werd door de Friese club gescout en met hem heeft Heerenveen een pareltje in huis. "Het feit dat hij 'm zo met z'n binnenkant de verre hoek in krult.. dat is een rasvoetballer. Dat is niet aan te leren", aldus Van Basten over de 1-2."Ik denk dat Europees voetbal ons plan was voor aanvangt van dit seizoen. We zijn nu op de goede weg, maart hadden een erg slechte start.Dat was ons grote probleem, maar nu gaan de dingen beter.Ik hoop dat we play-offs mogen spelen en de Europa League bereiken."