[Bundesliga] Schalke 04 en HSV onderuit

Frank (franklop)

Schalke 04 en Hamburger SV hebben zaterdag een dure nederlaag geleden in de Bundesliga. De formatie uit Gelsenkirchen ging met liefst 3-0 onderuit bij FC Nürnberg. HSV met 1-0 verloor van laagvlieger FC Augsburg. Beide ploegen zijn in een strijd verwikkeld om Europees voetbal.

Schalke zakt van de vierde plaats, die recht geeft op de play-off-ronde van de Champions League, naar de vijfde plaats met 39 punten. Eintracht Frankfurt kan zondag tegen VfB Stuttgart bovendien afstand nemen. HSV grijpt met een zevende plaats en 38 punten momenteel naast een Europees ticket.

Bij de formatie uit Hamburg meldde Rafael van der Vaart zich kort voor de wedstrijd ziek af. De middenvelder kampt met maag- en darmklachten. Het is nog niet duidelijk of de WK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal in gevaar komen.

Jeffrey Bruma speelde wel negentig minuten mee, maar hij kon niet voorkomen dat Jan-Ingwer Callsen-Bracker na acht minuten het enige doelpunt maakte. In de 80e minuut kreeg HSV-speler Maximilian Beister een rode kaart. Augsburg-verdediger Paul Verhaegh was een halfuur voor tijd ingevallen.

Schalke kreeg treffers om de oren van Markus Feulner, Alexander Esswein en Mike Frantz. De geblesseerden Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay ontbraken.

Borussia Dortmund boekte thuis een ruime overwinning op SC Freiburg. De ploeg van trainer Jürgen Klopp won met 5-1. Robert Lewandowski (41e), Nuri Sahin (44e) en nogmaals Lewandowski (45e) bogen kort voor rust in een tijdsbestek van vijf minuten een achterstand om. Jonathan Schmid had de score geopend.

Na de pauze nam Dortmund verder afstand via Nuri Sahin en Leonardo Bittencourt. Dortmund handhaaft zich op de tweede plaats, Freiburg staat achtste.

Hekkensluiter Greuther Fürth snoepte thuis een puntje af van Werder Bremen: 2-2. Hoffenheim en Mainz speelden doelpuntloos gelijk.