Jaarrekeningen Moszkowicz nog niet gedeponeerd

Redactie

Bram Moszkowicz heeft zijn jaarrekeningen tot 2010 nog altijd niet gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Uit informatie op de website van de Kamer van Koophandel blijkt vrijdag dat de laatste jaarrekeningen die de in opspraak geraakte Moszkowicz heeft gedeponeerd, uit 2007 stammen.

In februari diende het hoger beroep in de tuchtzaak tegen de bekende strafpleiter bij het Hof van Discipline in Den Bosch. Een dag voordat de tuchtzaak van start ging, bleken de stukken ook nog niet te zijn gedeponeerd, terwijl Moszkowicz een maand daarvoor nog aangaf van plan te zijn de jaarrekeningen tot 2010 te deponeren voor het hoger beroep van zijn tuchtzaak.

Jaarverslagen moeten binnen dertien maanden na afloop van het boekjaar binnen zijn. De boete voor wie dit niet doet, kan oplopen tot 19.500 euro.

Moszkowicz werd 30 oktober door de Raad van Discipline uit zijn ambt gezet. De Orde van Advocaten had een schorsing van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist tegen de strafpleiter. Het oordeel van de Raad van Discipline viel echter aanzienlijk zwaarder uit.

De advocaat werd geschrapt van het tableau omdat hij grote contante betalingen aannam. Ook kwam hij toezeggingen om cliënten zelf bij te staan niet na en verleende hij hun slechte rechtsbijstand. Verplichte bijscholingscursussen volgde de strafpleiter niet. Verder maakte hij niet duidelijk waar contante voorschotten van tienduizenden euro's aan werden besteed en stuurde hij rekeningen voor werk dat niet was gedaan.

In de opmaat naar het hoger beroep toonde Moszkowicz in meerdere interviews berouw. Tegen Het Parool zei hij dat hij 'met grote voortvarendheid' cursussen aan het volgen is. Hij beloofde 'zijn leven te beteren' voor wat betreft zijn aanwezigheid op zittingen van cliënten. Ook zei hij ernaar te streven voor 21 februari alle jaarrekeningen tot 2011 gedeponeerd te hebben.

In het hoger beroep pleitte advocaat Gabriel Meijer, die Moszkowizc bijstond, voor een voorwaardelijke schorsing van een jaar. Moszkowizc erkende tijdens de zitting dat hij fouten heeft gemaakt en gaf aan te begrijpen dat hij daarvoor wordt bestraft. Maar hij vindt niet dat hij geschrapt moet worden van het tableau, wat zou betekenen dat hij zijn 'geliefde vak' niet meer zou mogen uitoefenen.

Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Germ Kemper liet zich niet uit over een passende strafmaatregel. Het Hof van Discipline doet op 22 april uitspraak in de tuchtzaak tegen Moszkowicz.