Twijfels over leiderschapskwaliteiten Maduro

WebHawkjuh

Nicolas Maduro is vrijdagavond benoemd tot interim-president van Venezuela. Hij probeert het gat te vullen dat Hugo Chavez na zijn overlijden heeft achtergelaten. Hoewel hij net als Chavez in zijn toespraken de kapitalistische elite op de korrel neemt, de internationale pers aanvalt en de confrontatie zoekt, betwijfelen velen of hij wel in staat is het land te leiden.

Na zijn beëdiging door parlementsvoorzitter Diosdado Cabello, die hem de presidentiële sjerp omhing, zwoer Maduro 'absolute trouw' aan Chavez. "Deze sjerp behoorde aan Hugo Chavez", zei Maduro, die door Chavez zelf werd aangewezen als zijn opvolger, met een brok in de keel.

Maduro hield na de beëdiging een vurige toespraak. Veel Venezolanen vinden Maduro echter te zacht en niet inspirerend. Sommigen wijten dit aan zijn gebrek aan opleiding - Maduro volgde nooit een opleiding -, maar anderen menen dat het probleem dieper ligt. "Nicolas Maduro belichaamt het Chavismo niet. Hij heeft geen band met het volk", zei Carlos Borrola, een lid van een radicale pro-Chavez militie. "Je kan wel proberen de agressiviteit van zijn toespraken te imiteren (...), maar je kan nooit het charisma van Chavez imiteren", aldus Luis Vicente Leon, van opiniepeiler Datanalisis. "Chavez was een showman, dat is Maduro niet."

Velen vrezen dat Maduro bovendien niet in staat is om de economische problemen van Venezuela op te lossen. Het land heeft te kampen met een stijgend tekort op de overheidsbegroting, een enorme inflatie en een nijpend voedseltekort.

De Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles noemde Maduro vrijdag een 'leugenaar'. Hij betichtte hem ervan de begrafenis van Chavez te misbruiken voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen en noemde de benoeming van Maduro een 'machtsgreep'. "Ik zal niets zeggen over al de keren dat je het land schaamteloos hebt voorgelogen", zei Capriles. Maar, zei hij, 'het volk heeft niet op jou gestemd, kerel'.

De verwachting is dat de Venezolaanse kiesraad zaterdag een datum bekendmaakt waarop presidentsverkiezingen worden gehouden. Mogelijk hebben deze al in april plaats. Capriles verloor op 7 oktober de presidentsverkiezingen van Chavez. Hij gaat het bij de aanstaande presidentsverkiezingen vermoedelijk opnemen tegen Maduro.