Burgemeester Haren zegt opnieuw sorry

Redactie

De Harense burgemeester Rob Bats heeft vrijdagavond opnieuw excuses aangeboden aan de inwoners van zijn dorp. Dat deed hij tijdens een bijeenkomst voor burgers. "Ik begrijp dat het vertrouwen in ons als autoriteit schade heeft opgelopen. Ik wil dat vertrouwen herstellen. Ik bied nu nogmaals mijn excuses aan. Dat is te laat, inderdaad te laat", zei Bats.

De bijeenkomst werd gehouden in een kerk in Haren. Tussen de 100 en 200 inwoners waren erop afgekomen. Sommigen staken Bats vooraf een hart onder de riem. De sfeer in de zaal was gelaten.

Tijdens de avond sprak Job Cohen de aanwezigen bij over het onderzoek dat hij heeft gedaan naar de Facebookrellen van 21 september vorig jaar. De conclusies van de commissie-Cohen waren eerder vrijdag gepresenteerd. De commissieleden waren erg kritisch over de politie en de burgemeester. Er was geen goed plan van aanpak, er werd slecht gecommuniceerd en er werden tal van verkeerde keuzes gemaakt, luidde het oordeel. Volgens de commissie was er geen doordachte strategie voor het geval het zwartste scenario werkelijkheid zou worden. "Het beeld was vooral dat het wel mee zou vallen."

Burgemeester Bats ging na de presentatie door het stof. Hij bood toen ook zijn excuses aan.

Duizenden jongeren verzamelden zich op 21 september in Haren. Dat deden ze nadat een meisje een uitnodiging voor haar verjaardagsfeest op Facebook had gezet. Die uitnodiging was per ongeluk bij tienduizenden gebruikers van de profielensite terechtgekomen. De avond mondde uit in ernstige rellen. De jongeren vernielden onder meer lantaarnpalen, verkeersborden en auto's. Het Verbond van Verzekeraars schat de totale schade op ongeveer 1 miljoen euro. Sinds de rellen zijn meer dan 100 mensen opgepakt.