FOK!filmtips van de dag: True Grit

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De veertienjarige Mattie Ross, gespeeld door Hailee Steinfeld, is getuige van de wrede moord op haar vader. Ze wil wraak nemen op zijn moordenaar Tom Chaney, een rol van Josh Brolin, en roept de hulp in van de schietgrage, dronken U.S. Marshal Rooster Cogburn, vertolkt door Jeff Bridges. Ondanks zijn bezwaren zetten ze samen de jacht in op Chaney. Ze wil hem in de val te lokken op grondgebied van de Indianen, voordat ranger LaBoeuf, een rol van Matt Damon, hem oppakt en meeneemt naar Texas voor een andere moord.

De gebroeders Coen wisten met hun remake van de gelijknamige western uit 1969, gebaseerd op het boek van Charles Portis, maar liefst tien Oscarnominaties in de wacht te slepen. Waaronder die van Beste Film en Beste Regie. Ook Jeff Bridges en de jonge Hailee Steinfeld, kwamen voor een beeldje in aanmerking. True Grit om 20.30 uur op RTL5.

Denzel Washington was met rollen in onder meer Philadelphia en The Bone Collector al een succesvol acteur in Hollywood, maar definitieve erkenning verwierf hij in 2001. Voor zijn rol als corrupte FBI-agent in Training Day kreeg hij de Oscar voor Beste Acteur. De regie van Man on Fire was in handen van actie-specialist Tony Scott. Het scenario, gebaseerd op een boek van A.J. Quinnell, werd geschreven door Brian Helgeland die eerder scripts schreef van onder meer L.A. Confidential, Mystic River en Payback.

Washington is nu John Creasy, een ex-marinier die weinig heil meer ziet in het leven. Tegen zijn zin aanvaardt hij een betrekking in Mexico City, waar hij een meisje, gespeeld door Dakota Fanning, moet beschermen waarvan de ouders met ontvoering bedreigd worden. Hij krijgt een band met het meisje en hervindt hiermee ook weer zijn levenslust. Als ze ontvoerd wordt, stelt Creasy alles in het werk om haar te redden en de daders te laten boeten. Om 22.00 uur op Veronica.

De filmavond met films van de gebroeders Coen gaat op RTL5 verder met No Country for Old Men om 22.45 uur. De Texaanse redneck Llewelyn Moss, gestalte gegeven door Josh Brolin, ontdekt in de woestijn de overblijfselen van een misgelopen drugsdeal. Een vrachtlading aan heroïne en een koffer met twee miljoen dollar liggen nog steeds tussen de dode mannen. Wanneer Moss het geld meeneemt, haalt hij zich de woede op de hals van de criminelen. Ze sturen de psychopatische huurmoordenaar Chigurh, gespeeld door Javier Bardem, op hem af en zo ontstaat er een kettingreactie van geweld, waar zelfs de oude gedesillusioneerde sherrif Bell, in de persoon van Tommy Lee Jones, niet tegen opgewassen is.

Het misdaaddrama is in 2008 de grote winnaar bij de Oscars. In totaal worden er vier meegenomen: Beste Film, Beste Regisseur, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Bewerkte Script. Van die laatste Oscar hebben de regisserende broers Coen er nu twee. Ze wonnen het beeldje in 1996 ook voor hun film Fargo.

Vanavond kan je ook kijk naar The Golden Compass, Clear and Present Danger, Made in Dagenham, Twisted, Incubus, The Golden Child, Ajami, Bat*21, The House on Turk Street, Threshold, Color of Night en La mari de la coiffeuse.