Rebellen Syrië nemen groot deel Raqqa in

anoniem_22072019025900

Syrische rebellen hebben maandag het grootste deel van de noordelijke stad Raqqa ingenomen. Joelende betogers verscheurden een poster van president Bashar Assad en trokken een bronzen standbeeld van zijn vader en voorganger Hafez Assad omver. Dat hebben activisten gezegd. Als de rebellen heel Raqqa onder controle hebben, dan zou het de eerste keer zijn dat een volledige stad in handen van de rebellen is gevallen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de rebellen 'grote delen' in handen. Een hoge politiefunctionaris is volgens het Observatorium gedood en agenten van de inlichtingendiensten zijn gearresteerd. Op websites van de oppositie schrijven activisten dat Raqqa is 'bevrijd'.

Rebellen voeren in de provincie Raqqa al weken strijd met het regeringsleger. Eerder wisten ze al de grootste dam van het land te veroveren. Zondag bestormden ze een belangrijke gevangenis in Raqqa.

De opmars van de rebellen, die ook grote delen van Aleppo in handen hebben, evenals voorsteden van de hoofdstad Damascus en delen van de steden Homs en Deir el-Zour in het oosten, is een klap voor het regime van Assad. De afgelopen week heeft het regime enkele kleine steden en een belangrijke snelweg bij de luchthaven van Aleppo heroverd op de rebellen, maar echt grote overwinningen werden er niet geboekt.

Eerder maandag lanceerden de rebellen een offensief bij de Turkse grens. Doel is de verovering van de luchtmachtbasis Mannagh. De rebellen in Syrië proberen al tijden om de luchtmachtbasis te veroveren. Bij de moskee in het oude centrum van de stad Aleppo werd eveneens zwaar gevochten.