OM houdt verklaringen vastgoedzaak in kluis

anoniem_22072019025900

Het OM blijft weigeren geheime verklaringen van getuige Pascal H. tegen vastgoedfraudeverdachte Joep J. aan de rechter-commissaris te overhandigen. De zogenoemde kluisverklaringen worden dan namelijk openbaar, terwijl het OM aan H. had beloofd de verklaringen niet te gebruiken voordat zijn veiligheid zou zijn gegarandeerd.

De kwestie sleept al een tijd voort. Het probleem zit hem erin dat het OM eerder in een e-mail beloofde de verklaringen niet in te zetten als H. niet meer zou willen meewerken. Met H. is uiteindelijk geen overeenstemming bereikt over het gebruik van de verklaringen in het strafrechtelijk onderzoek.

Achtergrond van de toezegging was dat de veiligheid van H. in het geding kon komen als de verklaringen openbaar zouden worden. De veiligheid van H. is volgens het OM overigens niet meer in het geding, maar het hof denkt daar anders over.

Eind januari oordeelde de rechtbank in Maastricht dat de rechter-commissaris de verklaringen in handen moet krijgen om te kijken of informatie eruit is gebruikt in het strafrechtelijk onderzoek. Ook de verdediging zou dan, in het zogenoemde kabinet van de rechter-commissaris, de verklaringen onder ogen moeten krijgen.

De rechtbank in Den Haag verbood eerder echter op verzoek van H. de verklaringen aan de rechter-commissaris te overhandigen. Ook werd verboden getuigen op te roepen die een verklaring omtrent de inhoud van de kluisverklaringen zou kunnen afleggen.

Het gerechtshof in Den Haag bevestigde de verboden vorige week. Door de verklaringen in handen van de rechter-commissaris te stellen, wordt de inhoud ervan dan namelijk buiten het OM bekend. Het idee de verklaringen alleen door de rechter-commissaris in te laten zien, en dus niet door de verdediging van J., is volgens het hof daarnaast niet met voldoende 'wettelijke waarborgen omkleed'. Het OM beroept zich bij zijn beslissing de verklaringen niet aan de rechter-commissaris te geven op deze uitspraak.

Het hof maakte overigens wel een uitzondering voor de officier van justitie van de criminele inlichtingeneenheid en de rechercheofficier om over de verklaringen te verklaren. Zij zijn volgens het hof immers gebonden aan de toezegging van het OM, en zijn voldoende in staat hun mond te houden over de inhoud van de verklaringen.

De verklaringen zijn gedaan in de zogenoemde Landlord-zaak, een onderzoek naar de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld. Vastgoedhandelaar Joep J. staat hierin terecht voor het witwassen van miljoenen euro's, het faciliteren van wietteelt en belastingfraude. Medeverdachten in de zaak zijn onder anderen een notaris en een makelaar.