Transportsector sluit 2012 positief af

Redactie

De transportsector heeft in het vierde kwartaal een omzetgroei geboekt van ruim twee procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De jaaromzet groeide met drie procent, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral de zeevaart deed goede zaken, met een omzetplus van tien procent. De omzet van luchtvaartbedrijven steeg in het vierde kwartaal met ruim acht procent. Het goederenvervoer daalde licht. Koeriers profiteerden onder andere van meer online verkopen. Hierdoor steeg de omzet in het vierde kwartaal met ruim vier procent ten opzichte van 2011.

De binnenvaart zeg de omzet dalen met bijna zeven procent. Deze sector sloot 2011 nog af als grootste stijger. De tussenpersonen in het vrachtvervoer, waaronder veel expediteurs, boekten in het vierde kwartaal evenveel omzet als in dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2012 was er sprake van een lichte omzetdaling.

In 2012 werden 509 faillissementen uitgesproken, 166 meer dan in 2011. De faillissementen deden zich voor bij wegvervoerders, koeriers, taxibedrijven en binnenvaartbedrijven.