Gewelddadig begin verkiezingen Kenia

anoniem_22072019025900

Enkele uren voordat de stemlokalen in Kenia maandag opengingen, hebben tientallen mensen in de kuststad Mombasa de politie aangevallen. Zo'n vier à vijf agenten en enkele aanvallers zouden daarbij om het leven zijn gekomen.

De leiders van Kenia proberen bij de organisatie van de verkiezingen al maanden te voorkomen dat het komt tot grootschalig geweld, zoals tijdens de stembusgang ruim vijf jaar geleden. Toen vonden rond de duizend mensen de dood.

Dat het ook deze keer tot gewelddadige onlusten komt, is waarschijnlijk. De stammen van de twee belangrijkste presidentskandidaten leven al jaren in onmin met elkaar, terwijl de gelijktijdig gehouden gouverneursverkiezingen ook de mogelijkheid op lokaal geweld vergroten. Dat Uhuru Kenyatta, een van de twee belangrijkste kandidaten en afkomstig van de Kikuyu-stam, door het Internationaal Strafhof gezocht wordt in verband met het verkiezingsgeweld in 2007 en 2008 draagt evenmin bij aan de rust.

Al vroeg vormden zich maandag lange rijen Kenianen bij de stemlokalen. In Kibera, de grootste sloppenwijk van Nairobi, stonden voor dag en dauw al duizend mensen te wachten bij een stembureau.

Kenyatta en zijn Luo-tegenstrever Raila Odinga lijken gelijk op te gaan. Dat betekent waarschijnlijk dat het in april tot een tweede stemronde komt, waarin beide kandidaten overblijven.

Patrouillerende agenten werden in de nachtelijke uren in Mombasa aangevallen, waarschijnlijk door lieden die gewapend waren met vuurwapens en kapmessen. Een dodental heeft de politie niet gegeven, maar er zouden zeker vier of vijf agenten zijn gedood. Zondagavond werden in de stad Garissa een paramedicus van het Rode Kruis en een chauffeur gedood. De parlementskandidaat die doelwit was van de aanval bleef ongedeerd.