VN: hardere aanpak illegale handel in wilde dieren

MarcusViridis

De internationale gemeenschap moet harder optreden tegen de wereldwijde illegale handel in wilde dieren. Dat heeft Achim Steiner, hoofd van het milieuprogramma van de Verenigde Naties, zondag gezegd. Hij sprak van een criminele miljardenhandel die sommige van de meest iconische diersoorten ter wereld met uitsterven bedreigt.

Steiner deed zijn oproep op de openingsbijeenkomst van de Conventie voor Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) in Bangkok, waaraan 178 landen deelnemen. Hij sprak over de enorme toename van het aantal Afrikaanse olifanten en neushoorns dat wordt gestroopt, veroorzaakt door de groeiende vraag naar hoorns en slagtanden. Dat is vooral in Azië het geval, waar ze een medicinale werking krijgen toegedicht.

Het beteugelen van het stropen van Afrikaanse olifanten en de handel in 'bloedivoor' staat bovenaan de agenda van de CITES-top, die twee weken duurt. Er liggen zo'n zeventig voorstellen op tafel, waarvan de meeste gaan over de beslissing of de bescherming van bepaalde dieren moet worden opgevoerd. Er zal onder meer worden gesproken over ijsberen, roggen en haaien die voor haaienvinnensoep worden gevangen.

Ook zijn er voorstellen om de handel in tweehonderd kostbare houtsoorten - waarvan de helft afkomstig uit Madagascar - te verbieden als niet kan worden aangetoond dat de bomen duurzaam en op legale wijze zijn gekapt. Steiner zei zondag dat tot negentig procent van de wereldwijde houthandel illegaal is.