FOK!filmtips van de dag: Lust, Caution (Se, jie)

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Wanneer een aantal bizarre gebeurtenissen wereldwijd plaatsvindt, komt een groep wetenschappers erachter dat de kern van de aarde door onbekende oorzaak gestopt is met draaien. Als er niet snel iets wordt gedaan zal iedereen op aarde sterven omdat het beschermende elektromagnetische veld rond de aarde verdwijnt. De enige manier om de aarde van zijn ondergang te redden is de kern weer draaiende te krijgen door in het diepst van de aarde deze met kernbommen te bestoken. Een groep van zes 'terranauten' gaat met een experimenteel voertuig richting de kern, niet wetende of ze op tijd zullen zijn of de reis überhaupt zullen overleven...

Regisseur Jon Amiel was zo gefascineerd door het mysterie van de kern van de aarde, dat hij besloot er maar eens een film over te maken. Zelf is hij een liefhebber van rampenfilms en bedacht dat het dus wel origineel zou zijn om de ramp nu niet eens vanuit het heelal te laten komen maar vanuit de aarde zelf. Onder de ensemble-cast bevinden zich Hilary Swank, Aaron Eckhart, Stanley Tucci en Delroy Lindo. The Core om 20.30 uur op RTL5.

Scenarioschrijver van Four Weddings and a Funeral, Richrad Curtis en Salt-regisseur Phillip Noyce maakte deze film in het kader van het Britse Comic Relief ten behoeve van malaria. De westerse vrouwen Hilary Swank en Brenda Blethyn komen in aanraking met de ziekte wanneer hun beide zonen overlijden aan de gevolgen van malaria. De vrouwen vinden elkaar in hun verdriet en maken zich sterk om het bewustzijn over het gevaar van de ziekte groter te maken. In het drama Mary & Martha van dit jaar, is ook een rol weggelegd voor Sam Claflin. Te zien op BBC1 om 21.30 uur.

Rose, vertolkt door Amy Adams en haar zus Norah, gespeeld door Emily Blunt, hebben moeite om rond te komen en starten vervolgens een ongewoon schoonmaakbedrijf dat gespecialiseerd is in misdaadlocaties: Sunshine Cleaning. De zussen worden gesteund door hun vreemde vader Joe, een rol voor Alan Arkin, die helemaal in hun idee mee gaat. Sunshine Cleaning is een bitterzoete komedie over een onconventionele familie die de American dream nastreeft en probeert te leven in een wereld van idealen en chaos tegelijk.

Deze komedie werd gemaakt door dezelfde producenten die eerder voor de Oscarwinnende film Little Miss Sunshine verantwoordelijk waren. Acteur Alan Arkin is in beide films te zien als de merkwaardige opa. Hoofdrolspeelsters Amy Adams en Emily Blunt waren eerder ook allebei te zien in Charlie Wilson’s War. Te bekijken om 22.10 uur op CANVAS.

Met Lust, Caution (Se, jie) maakt de Taiwanese regisseur Ang Lee zijn eerste Aziatische film sinds Crouching Tiger, Hidden Dragon uit 2000. James Schamus, Lee's vaste producent en scenarioschrijver, baseerde het script op een verhaal van Eileen Chang. Naar verluidt werd hoofdrolspeelster Wei Tang gekozen uit tienduizend kandidaten. Voor zijn drama Brokeback Mountain uit 2005, wist Ang Lee nog de Oscar voor Beste Regie in de wacht te slepen. Het is dan ook niet vreemd dat Lust, Caution voor Taiwan de eerste keus was om in te zenden als Beste Buitenlandse Film. De Academy was echter van mening dat er te weinig Taiwanezen aan de film hadden meegewerkt en dus kwam het drama niet in aanmerking.

China 1938, de Tweede Wereldoorlog staat op het punt van uitbreken. Op de universiteit ontmoet het meisje Wong Chia Chi de idealistische student Kuang Yu Min. Die betrekt haar in een complot om de Japanse collaborateur Mr. Yee te vermoorden, door zich voor te doen als een ander en een affaire met Yee te beginnen. Het plan loopt echter helemaal mis en Wong slaat op de vlucht. Drie jaar later komt ze Kuang opnieuw tegen in het door Japan bezette Shanghai. Kuang, die in het verzet is zit, weet Wong over te halen haar oude rol opnieuw op zich te nemen. De gevaarlijke Yee is ondertussen echter alleen maar machtiger geworden. Op Nederland 2 om 23.15 uur.

Wederom is er vanavond ruime keuze uit films. Je kan ook nog kijken naar Ever After, Out For a Kill, Out for Justice, On a Clear Day, Planet Terror, Armageddon, Lucky You, Michel Vaillant en They Shoot Horses, Don’t They?