Bossche hockeyvrouwen winnen Europacup indoor

Boris (borisz)

De vrouwen van Den Bosch hebben als eerste Nederlandse ploeg de hoogste Europese zaalprijs gepakt. In Wenen wonnen de Brabanders in de finale van de Europacup indoor van het Spaanse Club de Campo: 3-2. Lieke Hulsen, Karin den Ouden en Rosalie de Beer zorgden voor de Bossche treffers.

Den Bosch begon uiterst moeizaam aan de eindstrijd in de Oostenrijkse hoofdstad. Binnen zestig tellen opende Club de Campo de score uit een strafcorner via Barbara Malda. Het duurde lang voordat de Nederlandse indoorkampioen van 2012 het evenwicht kon herstellen. Pas na een half uur hing zaalinternational Hulsen de bordjes in evenwicht.

Kort daarop zorgde Den Ouden, eveneens speelster van de nationale zaalploeg, ervoor dat Den Bosch aan de goede kant van de score belandde: 2-1. De Beer vergrootte drie minuten later de marge voor de ploeg van coach Erik Wonink. Den Bosch leek in veilige haven, maar een rake corner van de Spanjaarden zorgde nog voor een spannende slotminuut. Daarin liepen de Brabanders echter geen schade meer op, waardoor de zaalhoofdprijs voor het eerst in Nederlandse handen belandde.

Vanaf de invoering van de Europacup indoor voor vrouwen in 1990, lukte het nog nooit eerder een Nederlandse ploeg om dit toernooi op de hoogste plaats van het ereschavot af te sluiten. Tot de editie van 2013 kroonden alleen Duitse ploegen zich tot winnaar.

De Duitse deelnemer van dit jaar, Rot-Weiss Köln, werd zaterdag uitgeschakeld door Den Bosch. De Keulse formatie won in de troostfinale na verlenging van Slavia Praag: 3-2. Litouwen en Engeland leveren komend jaar geen deelnemers aan de belangrijkste zaalcup. Gintra (Litouwen) en Leicester (Engeland) verspeelden de plaatsen op het hoogste niveau.