'EHEC-vlees ging alleen naar Zweden'

Redactie

Het met de EHEC-bacterie besmette vlees van vleesverwerker Beimer Meat is niet aan andere bedrijven geleverd dan het bedrijf in Zweden waar de darmbacterie in vlees werd gevonden. Dat blijkt volgens het bedrijf uit een zogeheten tracering die de Enschedese uitsnijderij met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft uitgevoerd.

Het vlees is volgens Beimer in september vers geleverd en waarschijnlijk al opgegeten. Toch is klanten verzocht eventuele ingevroren partijen van de betreffende productiedata niet meer te gebruiken.

Het vlees was afkomstig van slachthuizen uit Hongarije, Polen, Groot-Brittannië en Letland. Die bedrijven halen hun vlees weer van verschillende boeren. Het is sinds oktober in Zweden verkocht, in de vorm van hamburgers en kebab.

Het bedrijf zegt erg geschrokken te zijn van het incident. "Daarom worden onze maatregelen om ons proces te garanderen nog verder aangescherpt", aldus de directie van het bedrijf in een verklaring.

De EHEC-bacterie bevindt zich in het maag-darmkanaal van het rund en kan via een onhygiënisch slachtproces op het vlees terechtkomen. In Zweden werden twee kinderen ziek na het eten van hamburgers. Beimer zegt daarover dat het bedrijf niet te verwijten valt dat de 'verhittingsinstructie' niet goed is opgevolgd.


'EHEC-vlees ging alleen naar Zweden' (Foto: Novum)