Verhoeven stemt bij Oscars op Michael Hanekes Amour

Redactie

Filmregisseur Paul Verhoeven heeft opnieuw vóór de Oscar-uitreiking bekendgemaakt op welke film hij heeft gestemd. Als lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft hij dit jaar gestemd op Michael Hanekes Amour, schrijft hij dinsdag in de Volkskrant.

Het is zeer ongebruikelijk dat leden van de Academy al voor de uitreiking laten weten op welke film zij hebben gestemd, maar het is het tweede jaar op rij dat Verhoeven uit de school klapt. Verhoeven schrijft dat er twee redenen zijn om op Amour te stemmen. Hij prijst de stijl van de Oostenrijke maker, waarin lange, rustige scènes met weinig montage elkaar opvolgen. Ook is Verhoeven onder de indruk van de manier waarop Haneke euthanasie ter sprake brengt en een compromisloze visie geeft.

Amour won al eerder een Gouden Palm in Cannes en werd verkozen tot Beste Europese Film van 2012. Bij de Oscars is de film genomineerd als beste niet-Engelstalige film, beste film, beste actrice (Emmanuelle Riva), beste regie en beste scenario. Verhoeven verwacht overigens niet dat Amour in de prijzen valt 'in Amerika, met zijn verouderde opvattingen over euthanasie'.